Na Vysočině budou vyrábět sýr z mléka ovcí spásajících rezervace
Na Vysočině chtějí ochránci přírody vyrábět sýry z mléka ovcí spásajících trávu v rezervacích. Na sýrárnu, kterou plánují mít na svém statku v Zašovicích, teď shánějí peníze. Ochránci se snaží podporovat návrat pastvy na Vysočinu. Na statek budou brát i děti, aby viděly farmářskou práci s ovcemi. Na nedělním Ovčím dnu ve středisku ekologické výchovy Chaloupky to ČTK řekl Martin Kříž.
"Snažíme se propagovat ovce jako 'ekologickou sekačku' a zároveň jako zvíře, které je všestranně využitelné. Jak na vlnu, tak na sýry a na maso," řekl Kříž. V Chaloupkách už mohli lidé během neděle ochutnat místní jehněčí speciality a klobásy. Sýry však museli pořadatelé dovést od jiných ovčáků. "Příští ročník Ovčího dne už by měl být opanován našimi sýry," uvedl Kříž.