Na Vysočině budou vyrábět sýr z mléka ovcí spásajících rezervace

Na Vysočině chtějí ochránci přírody vyrábět sýry z mléka ovcí spásajících trávu v rezervacích. Na sýrárnu, kterou plánují mít na svém statku v Zašovicích, teď shánějí peníze. Ochránci se snaží podporovat návrat pastvy na Vysočinu. Na statek budou brát i děti, aby viděly farmářskou práci s ovcemi. Na nedělním Ovčím dnu ve středisku ekologické výchovy Chaloupky to ČTK řekl Martin Kříž.

"Snažíme se propagovat ovce jako 'ekologickou sekačku' a zároveň jako zvíře, které je všestranně využitelné. Jak na vlnu, tak na sýry a na maso," řekl Kříž. V Chaloupkách už mohli lidé během neděle ochutnat místní jehněčí speciality a klobásy. Sýry však museli pořadatelé dovést od jiných ovčáků. "Příští ročník Ovčího dne už by měl být opanován našimi sýry," uvedl Kříž.

Kvůli dešti vypadlo z nedělního programu stříhání ovcí. "Ovce by prochladly," vysvětlil Kříž. Návštěvníci, jichž i tak přišlo několik stovek, si ale mohli vyzkoušet zpracování vlny a ovčího mléka, viděli také práci s pasteveckými psy.
 
Stádo ovcí, které si kněžičtí ochránci pořídili asi před čtyřmi lety, se už rozrostlo na sto kusů. Ovce pomáhají udržovat kolem 20 hektarů cenných přírodních lokalit na Jihlavsku, Třebíčsku a kolem jihočeských Dačic. Návrat k pastvě je podle ochránců důležitý, protože řada rostlin a živočichů nesnáší kosení. Mezi chráněná území, která udržují jejich ovce, patří Kamenný vrch a přírodní rezervace Údolí Brtnice.
 
Ochránci chovají nenáročné horské ovčí plemeno. "Poptávka po mase je větší, než dokážeme uspokojit, ale my nejsme velcí výrobci," uvedl Kříž. Problémy jsou s vlnou, která se skoro nevykupuje. Část zpracují účastníci chaloupeckých vzdělávacích programů. Na listopad se tam chystá Vlněný víkend.
 
zdroj: ČTK